Το γεφύρι της Κόνιτσας, ένα μονότοξο λιθόκτιστο γεφύρι με το τόξο να έχει άνοιγμα 36 μ. και με ύψος 17 μ., είναι κηρυγμένο ως διατηρητέο μνημείο από το 1982. Χτίστηκε το 1870-1 από τον πρωτομάστορα Ζιώγα (Γιώργο) Φρόντζο από την Πυρσόγιαννη.
Ήταν ένα τολμηρό για την εποχή εγχείρημα, δεδομένου ότι οι μέχρι τότε προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περάσματος (κι όχι η διέλευση μέσα από το ποτάμι) με ξύλινες κατασκευές είχαν αποτύχει. Αφορμή για το χτίσιμο του γεφυριού, ήταν ο Ιωάννης Λούλης, ο καταγόμενος τραπεζίτης από τα Κατσανοχώρια και ο άνθρωπος που είχε χρηματοδοτήσει και τη Γέφυρα Πλάκας.
Ο Λούλης είχε αποκλειστεί στην Κόνιτσα κατά την επιστροφή του από ένα ταξίδι. Τα πολλά νερά που κατέβαζε ο Αώος, δεν άφηναν και πολλά περιθώρια για διέλευση του ποταμού. Ο τραπεζίτης φέρεται ότι έδωσε 50.000 γρόσια, όταν το γεφύρι κόστισε συνολικά 120.000 γρόσια.
Τα υπόλοιπα χρήματα δόθηκαν από κατοίκους της Κόνιτσας, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Για την κατασκευή του γεφυριού λέγεται ότι εργάστηκαν πάνω από 50 μαστόρια υπό τις οδηγίες πάντα του Ζιώγα Φρόντζου, ο οποίος μερίμνησε και για τους δυνατούς αέρηδες στη χαράδρα.
Κάτω από την κορυφή της καμάρας, κρεμάστηκε ένα καμπανάκι για να προειδοποιεί όσους ήθελαν να περάσουν από το γεφύρι για τους ανέμους. Η προειδοποίηση αφορούσε κυρίως τους αγωγιάτες που ανέβαιναν στο ψηλό τόξο με ζώα φορτωμένα.