Ξέρετε ότι αυτό το κτίσμα αναδείχτηκε ως ένα, από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα της ελληνορωμαϊκής περιόδου?
Οι πεσσοστοιχίες του, οι μεγάλες αυτές αψιδωτές κολώνες. εδώ στη θέση Άγιος Γεώργιος, «γεφυρώνουν» ακόμα τις δυο όχθες του Λούρου ποταμού. Σήμερα, αυτό το υδραγωγείο της Νικόπολης είναι ένα άγνωστο, μνημείο της αρχαίας επιστήμης και τεχνικής.
Λίγοι το επισκέπτονται και πολλοί αυτοί που δεν το ξέρουν. Εάν παρατηρήσετε το κτίσιμό τους, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν τότε από τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους μαστόρους, πριν δύο χιλιάδες χρόνια μιλάμε, μοιάζουν με τα σημερινά.
Μια ζεστή, φωτεινή φθινοπωρινή μέρα και η φύση έφτιαξε μια παλέτα χρωμάτων, καθώς το φως διαπερνά τις καμάρες, τα νερά του ποταμού καθώς κυλούν, το νερό σμιλεύει το έδαφος, και μεταφέρει και αποθέτει θρεπτικά υλικά στις διαδρομές του. Αυτό το υδραγωγείο κατασκευάστηκε για την υδροδότηση της Νικόπολης, που ιδρύθηκε στα τέλη του 1ου αι. π.Χ. από τον Οκταβιανό Αύγουστος.
Και όλα αυτά μετά τη νίκη του στη ναυμαχία του Ακτίου εναντία στον Αντώνιο και τη Κλεοπάτρα. Η Νικόπολη, η αλλιώς ¨Πόλη της Νίκης¨ υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της ρωμαϊκής αλλά και μετέπειτα, της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Στις δόξες της ο πληθυσμός της πιθανότατα, ξεπέρασε τους εκατό χιλιάδες κατοίκους.
Αν το καλοσκεφτείτε αυτοί οι αρχαίοι μηχανικοί και τα μυαλά που είχαν να κατασκευάσουν πάνω από χλμ αλλά και τους εργάτες- δούλους που επί δεκαετίες φαντάζομαι έσκαβαν και άνοιγαν τούνελ που θα οδηγούσαν το νερό στη πόλη της Νικόπολις.
Το ξέρετε ότι πίνουμε το ίδιο νερό με αυτούς τους ανθρώπους 2.000 χρόνια μετά, αυτό και εάν είναι ταξίδι στο χρόνο, νερό, από την ίδια πηγή!!!
Drone: Mavic 2 zoom Dji