Ένα ταξιδιωτικό στη νησιωτική Ελλάδα, μετά τη Λέρο, η συνέχεια στο Βόρειο Αιγαίο, εκεί υπάρχει ένα νησί με μεσαιωνικά χωριά, παραλίες με άγρια ομορφιά και άρωμα μαστίχας, ναι, η μυροβόλος Χίος είναι, εκεί θα ταξιδέψουμε τη Καθαρή Δευτέρα. Ποιος δεν ξέρει τη Χίο, τα Μαστιχοχώρια της και τους περίφημους ανά τη Μεσόγειο καπετάνιους της; Και όμως είναι ένα από τα πιο άγνωστα και ανεξερεύνητα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου ελάχιστα αξιοποιημένο δε, από την τουριστική βιομηχανία. Ένα νησί γεμάτο μυστικά, εκπλήξεις και κρυμμένους θησαυρούς. Ένα νησί ευλογημένο από τη φύση και την ιστορία, αυθεντικό, απλό, πολυδιάστατο, ακαταμάχητο.
Τριήμερο στη μυροβόλο και ανεξερεύνητη Χίο, εάν επιλέξετε να τη γνωρίσετε μαζί μας, να είστε βέβαιοι ότι θα της χαρίσετε και ένα κομμάτι από την ψυχή σας.
Στα χωριά της μαστίχας
Είναι περίπου 20, θα τα βρούμε στη νότια Χίο και μοσχοβολούν… μαστίχα. Ξεχωρίζουν το Πυργί και τα Μεστά και ακολουθούν η Βέσσα, τα Αρμόλια, η Καλαμωτή, τα Νένητα και τα Πατρικά. Η βόλτα στα δρομάκια τους είναι μαγεία, ενώ τον Αύγουστο όχι τον Φεβρουάριο, στα γύρω κτήματα θα δείτε τα δέντρα που δακρύζουν και τη συλλογή των πολύτιμων κρυστάλλων της μαστίχας.
Μια καστροπολιτεία στο Βόρειο Αιγαίο
Εικόνα που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη, ένας πέτρινος κώνος από κυβόσχημα σπιτάκια με μαύρες κηλίδες από ανοιχτά πορτοπαράθυρα, Ο Ανάβατος. Ένας ακατοίκητος πύργος από πέτρα, στημένος πάνω από την ερημιά του δάσους, να κρέμεται δίπλα στον αβυσσαλέο γκρεμό. Ένα μνημείο με ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της Χίου, αλλά και της ανθρωπότητας, και ένα από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε.
Γιατί τότε?
Η εποχή που αναδεικνύει το μεγαλείο της Χιακής φύσης, μέσα από τα καθαρά χρώματα, τις μεθυστικές ευωδίες και τις δυνατές γεύσεις. Από τον Φεβρουάριο της άγριας τουλίπας και των σπάνιων αγριολούλουδων, μέχρι το Μάη των άπειρων ανθέων, η Χιώτικη γη χαρίζει απλόχερα το απίστευτο κάλλος της, προκαλώντας σε να την εξερευνήσεις και να την χαρείς. Σίγουρα δεν είναι καλοκαίρι αλλά τα χρώματα αυτή την εποχή είναι μαγικά.